تسلیم اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی به صورت صحیح و در مهلت مقرر، یکی از مهمترین تکالیف مالیاتی کلیه شرکتها و اشخاص حقوقی است. بر اساس ماده 110 قانون مالیاتهای مستقیم کلیه شرکتها و اشخاص حقوقی موظفند اظهارنامه مالیاتی، ترازنامه، حساب سود و زیان متکی به دفاتر و اسناد و مدارک خود را و همچنین فهرست هویت شرکا و سهامداران و تعداد سهام هر یک از آنها (و یا فهرست تغییرات شرکا و سهامداران) در مهلت مقرر برای سازمان مالیاتی ارسال نمایند.
سوالات متداول اظهارنامه عملکرد حقوقی
دقت در تکمیل اطلاعات و زمان ارسال اظهارنامه مالیاتی
درحالتکلی برای پرداخت مالیات باید کلیه اطلاعات را بهدرستی وارد سیستم کرده و به زمان ارسال اظهارنامه توجه داشته باشید. اگر سازمان یا شرکت شما تاخیری در ارسال یا مشکلی در تکمیل اطلاعات داشته باشد، متوجه جریمه از سوی سازمان امور مالیاتی خواهد شد. همچنین دقت داشته باشید که با یک کارشناس در حوزه مالیات مشاوره کنید تا دچار مشکلات جریمه ای نشوید.
براساس تبصره ماده ۲۲۶ قانون مالیاتهای مستقیم، اگر به هر دلیلی، در اظهارنامه یا ترازنامه یا حساب سود و زیان تسلیمی، اشتباهی رخ داده است، مودی ظرف ۳۰ روز از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه، میتواند نسبت به رفع اشتباهات اقدام کند و اسناد و مدارک اصلاحی را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دهد. ولی توجه کنید که تاریخ تسلیم اظهارنامه، همان تاریخ ارائه اظهارنامه اول است.
در صورت عدم ارسال اظهارنامه ، علاوه بر محرومیت از معافیت و بخشودگی مالیاتی ، اشخاص حقوقی مشمول جریمه 30 درصدی وسایر مودیان مشمول جریمه ی 10 درصدی خواهند شد.
در صورتی که اشخاص حقیقی یا حقوقی بعد از ثبت شرکت هیچ فعالیتی نداشته باشند، همچنان موظف هستند اظهارنامه و دفاتر خود را تیرماه هر سال به صورت سفید تحویل دهند.اگرچه این اشخاص هیچ فعالیتی نداشته باشند، اما باید اظهارنامه خود را به اداره امور مالیاتی تحویل دهند و اطلاع دهند که هیچ فعالیتی در آن صورت نگرفته است.
مهم است به یاد داشته باشید که اگر شرکت یا موسسه با وجود داشتن فعالیت، اظهارنامه و دفاتر خود را به صورت صوری و برای نشان دادن عدم فعالیت خود سفید تحویل دهد، این کار تخلف محسوب می شود و مشمول جرائم مالیاتی می شود.
در صورت هرگونه ابهام در مورد اظهارنامه مالیاتی می توانید از مشاور مالیاتی کیپتکس بهره مند شوید.
بر اساس ماده 110 قانون مالیاتهای مستقیم، کلیه شرکتها و اشخاص حقوقی موظف به تدوین و ارسال اظهارنامه، ترازنامه و حساب سود و زیان متکی به دفاتر و اسناد و مدارک خود به اداره امور مالیاتی منطقه فعالیت خود هستند. اشخاص حقوقی باید برای ثبت اظهارنامه مالیاتی در درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به آدرس my.tax.gov.ir اقدام کنند.
شرط اصلی برخورداری از معافیتهای مالیاتی، تدوین و ارسال بهموقع و درست اظهارنامه مالیاتی است. در واقع معافیتهای مالیاتی، مانع از انجام تکالیف مالیاتی نمیشود و کلیه اشخاص حقوقی باید برای برخورداری از نرخ صفر مالیاتی یا سایر مشوقها، اظهارنامه خود را تدوین و به اداره امور مالیاتی تسلیم کنند.
تدوین و ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی بهصورت آنلاین انجام میشود. قبل از شروع فرایند ثبت اظهارنامه در درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی، مدارک زیر را آماده کنید تا فرایند ثبت و ارسال اظهارنامه عملکرد، با سرعت بیشتری طی شود:
- مدارک شرکت (مثل اساسنامه و موضوع فعالیت شرکت)
- اطلاعات مربوط به مجوز فعالیت و کارت بازرگانی شرکت
- مدارک شناسایی افرادی که در شرکت، حق امضا دارند
- ترازنامه
- صورت سود و زیان
- میزان درآمد و فروش داخلی و خارجی
- مانده سود و زیان دوره قبل و گردش حساب تعدیل سنوات
- گردش حساب مواد اولیه، کالای ساخته شده، مبلغ ریالی کالاهای بازرگانی و سایر کالاها
- اطلاعات حسابهای فروش سال قبل و میزان افزایش در سال جاری
- شرکتهای تولیدی و بازرگانی، موظف به ثبت صورتبهای تمامشده کالای تولیدشده و فروشرفته هستند
- شرکتهای پیمانکاری باید صورت تمامی قراردادها، درآمدها و هزینههای پیمانکاری و بهای تمامشده پروژه را ثبت کنند
- ثبت مدارک مربوط به پرداخت مالیات سال قبل (این مدارک از طریق بخش مشاهده سوابق مالیاتی با کد ملی در درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی، قابل مشاهده است)
- اشخاص حقوقی باید مدارک مربوط به محل فعالیت شرکت خود را به سازمان امور مالیاتی تحویل دهند. اگر محل فعالیت شرکت، استیجاری است، باید اجارهنامه و اطلاعات مربوط به محل فعالیت در درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی ثبت شود. اگر ملک محل فعالیت به شرکت تعلق دارد، باید سند مالکیت آن در سامانه مذکور بارگذاری شود.
اشخاص حقوقی و شرکتها پس از تهیه این مدارک، میتوانند وارد درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی شوند و فرایند تدوین و ارسال اظهارنامه مالیاتی را آغاز کنند.
در صورت تغییر شناسه ملی می بایست مودی ابتدا ثبت نام با شناسه ملی اشتباه را غیر فعال نماید سپس ثبت نام با شناسه ملی درست انجام دهد. پس از آن مودی می تواند با ثبت نام جدید با شناسه ملی درست اقدام به ارسال اظهارنامه نماید.